W całym wszechświecie jest bardzo dużo energii. Jest tzw. energia kosmiczna, energia słoneczna, kinetyczne, potencjalna, elektryczna, biologiczna itd. W tym artykule zajmę się głównie tzw. energią biologiczną. Bez tej energii praktycznie żaden żywy organizm na Ziemi nie może funkcjonować. Energia biologiczna jest niezbędna każdej komórce czy tkance żywego organizmu.
Skąd czerpać energie? Gdzie szukać jej źródeł? Co wpływa na jej blokowanie? Jeśli jesteś zainteresowany odpowiedziami na te pytania to zapraszam do lektury.
Głównymi źródłami energii dla człowieka są: pokarm, płyny(głównie woda), światło słoneczne, ruch, zdrowy sen. To, co utrudnia uzyskiwanie energii do życia to: niewłaściwe odżywianie, brak słońca, powietrza i ruchu oraz stres, depresje itd.
Jak sama nazwa mówi organizm to zespół komórek, tkanek i narządów, które przez nieustanny przebieg całego szeregu bardzo skomplikowanych procesów biochemicznych tworzą jedna całość. I tak np. układ pokarmowy poprzez przyjmowanie i przetwarzanie różnego rodzaju pokarmów wytwarzają energię dla reszty organów.
W pokarmie człowiek dostarcza organizmowi płyny, mikro i makroelementy, które po odpowiednim przetworzeniu przedostają się do krwi. Tam dzięki pracy serca są dostarczane przez system tętnic i żył do wszystkich komórek ciała. Przez krew jest również rozprowadzany tlen.
Powietrze (78% azotu, 21% tlenu i 1% innych gazów)dostaje się do organizmu za pomocą systemu oddechowego. Jego najważniejszym organem są płuca. Jak wiadomo najcenniejszym składnikiem powietrza jest dla człowieka tlen. Tak, więc wdychamy tlen a wydychamy dwutlenek węgla.
Bardzo ważną częścią układu pokarmowego są dwunastnica i jelita (cienkie i grube) Poprzez dwunastnice do krwi dostają się część składników pokarmowych np. żelazo. Z kolei poprzez tzw. kosmyki w jelicie cienkim są przyswajane inne składniki pokarmowe jak białko i mikro i makroelementy. Zadaniami jelita grubego są: gospodarka wodna oraz tworzenie i wydalanie kału z organizmu.
Dzięki układowi moczowemu jest filtrowana (nerki) i oczyszczana krew a zbędne składniki przemiany materia poprzez pęcherz i cewkę moczową są wydalane na zewnątrz w postaci moczu. Mięśnie oraz układ kostny człowieka umożliwiają zwartość ciała oraz jego poruszanie. W kręgosłupie jest tzw. rdzeń kręgowy, który poprzez unerwienie we współpracy z ośrodkiem układem nerwowym (mózg) umożliwia funkcjonowanie wszystkim organom wewnętrznym.
Centralny układ nerwowy(mózg) jest najważniejszym organem człowieka. Jest on siedliskiem myśli, uczuć, wszelkich decyzji oraz zarządza w sposób świadomy oraz podświadomy całym organizmem. Potrzebuje on ponad 20% energii, której zużywa cały organizm.
Dla jego prawidłowego funkcjonowania są niezbędne m.in. tlen, glukoza (cukier prosty) białko oraz mikro i makroelementy.
Najważniejszym źródłem tytułowej energii dla człowieka jest z pewnością pożywienie. Wszystko, co jemy ma kalorie. Określenie ilości kalorii w produktach żywnościowych wyraża ilość energii, którą przeciętnie przyswaja ludzki organizm przy spożyciu takiego produktu. Taka żywnościowa energia jest później wykorzystywana do podtrzymania funkcji życiowych i aktywności.
Słowo kaloria jest zupełnie czymś innym w fizyce niż w dietetyce. W dietetyce wartości kaloryczne produktów żywnościowych są podawane nie w kaloriach, ale w kilokaloriach, czyli tysiącach kalorii
Trzeba jednak wiedzieć,że każda aktywność życiowa zużywa określoną ilość energii, która musi być odnawiana poprzez spożywanie pokarmów. Bardzo ważne jest ze względów estetycznych i zdrowotnych by zrównoważyć ilość przyjmowanych kalorii z ich zużywaniem.
Jeśli ilość spożywanych kalorii jest znacząco wyższa niż tych zużywanych to zaczyna się proces nadmiernego odkładania tkanki tłuszczowej. Skutkuje to nadwagą a później otyłością.
Zarówno nadwaga jak i otyłość jest bardzo szkodliwa dla zdrowia.
Ludzie otyli mają kłopoty z układem krążenia, sercem, układem trawiennym itd. Otyłość wynikająca z nieprawidłowego odżywiania przy małej aktywności ruchowej jest najczęstszą chorobą cywilizacyjna naszych czasów.
Najnowsze komentarze