Witaminy są tak cenne, że przez wielu są nazwane cegiełkami życia. W tej nazwie nie ma cienia przesady. Bez witamin nasz organizm nie może się obejść. Zarówno ich niedobór jak i nadmiar poważnie upośledzają jego funkcjonowanie. Czym są witaminy, dlaczego są tak dla nas istotne, w jakich produktach znajdziesz ich najwięcej, jakie są objawy ich niedoboru lub nadmiaru. Tego wszystkiego dowiesz się z tego artykułu.
Witaminy to związki chemiczne, które są absolutnie niezbędne dla naszego organizmu. Warto wiedzieć, że zarówno ich niedobór jak i nadmiar ( zdarza się znacznie rzadziej) jest dla naszego organizmu bardzo niekorzystny.
W związku z tym, ze witaminy przyswajamy głównie z pożywienia i organizm sam nie potrafi ich wytwarzać dlatego trzeba koniecznie zadbać o to by była ich właściwa ilość w diecie. Znajdują się głównie w warzywach i owocach. Trzeba jednak pamiętać, ze obróbka cieplna tzn gotowanie, pieczenie, smażenie itd. powoduje ich bardzo szybkie niszczenie. W tak przygotowanych potrawach witamin jest jest bardzo symboliczna ilość. Bardzo istotną sprawą jest przechowywanie żywności . Wiele witamin jest wrażliwych np. na światło, temperaturę.
Przyjęło się oznaczenie nazw witamin za pomocą dużych liter. Z tym jedne są jednorodnymi związkami chemicznymi jak witaminy C,D, a są też grupy jak witamina B Mają one różne właściwości i działają w różny sposób na nasz organizm.
Poniżej przedstawiam krótki przegląd właściwości witam, źródła ich występowania oraz objawy niedoboru i nadmiaru w organizmie.
Witamina C (Kwas askorbinowy)
Właściwości
Zdecydowanie najpopularniejsza witamina zwana czasami królową witamin. Jest niezwykle ważna w stymulacji procesów immunologicznych, ułatwia przyswajanie żelaza, jest bardzo ważnym przeciwutleniaczem. Poza tym bierze udział we wzmacnianiu tkanki łącznej, wzmacnia dziąsła i zęby, skutecznie zabija bakterie które wywołują próchnicę. Jest jednym z niezbędnym składników produkcji kolagenu (główne białko tkanki łącznej)
Występowanie
Witamina C występuje w : zielonych warzywach liściastych, natce pietruszki, papryce pomidorach, kapuście, w większości cytrusów, kiwi ( zawiera jej bardzo dużo), czarnej porzeczce truskawce.
Objawy niedoboru
Szkorbut (krwawienie i owrzodzenie dziąseł), osłabione działanie układu immunologicznego, oporne gojeni się ran, kłopoty ze zrastaniem się kości, opuchnięte i bolesne stawy.
Witaminy B (B1, B2, B3, B4, B5, B6, B6, B7, B8, B9 KOMPLEKS)
Witaminy B jest reprezentowana przez kilka odmian. Witaminy z gruby B mają bardzo szerokie właściwości i występują w przeróżnych produktach.
Witamina B1 (tiamina)
Tiamina stymuluje pracę układu sercowonaczyniowego, wspiera organizm w zwalczaniu choroby morskiej, zwalcza półpaśca, ma wpływ na właściwy wzrost i rozwój kości.
Objawy niedoboru
tzw. choroba beri beri objawiająca się porażeniem nerwów i atrofią mięśni kończyn, oczopląs, zaburzenia pamięci, koncentracji, zaburzenia równowagi emocjonalnej) zaburzenia w procesie trawienia (utrata łaknienia, nudności .wymioty,biegunki)
Objawy nadmiaru
Przedawkowanie witaminy B1 występuje bardzo sporadycznie
Objawami nadmiaru są : zawroty głowy, drżenie mięśni, zaburzenia rytmu serca reakcjami alergicznymi.
Właściwości witaminy B2 (ryboflawina)
Wpływa na stymulacje wzrostu i odporności, odgrywa istotną rolę w syntezie hemoglobiny, wpływa na metabolizm węglowodanów, aminokwasów i tłuszczów.
Występowanie
Witamina b2 występuje w :
jajach, mięsie, rybach, wątrobie, drożdżach, grzybach, sałacie oraz pełnych ziarnach zbóż
Objawy niedoboru
Zapalenie skóry ( łojotokowe), tzw. zajady, pieczenie i zaczerwienione oczu, zawroty głowy, hamowanie wzrostu, obniżenie sprawności umysłowej.
Witamina B3 (niacyna, witamina PP)
Niacyna bierze udział w syntezie hormonów płciowych (estrogenu, progesteronu i testosteronu), a także kortyzolu i insuliny. Jest niezbędna w tworzeniu czerwonych ciałek krwi. Poza tym obniża poziom cholesterolu we krwi, zapobiega zaburzeniom żołądkowo-jelitowym. Istnieje hipoteza, że wspomaga leczenie schizofrenii.
Witamina B4 (cholina)
Witamina B4 jest współodpowiedzialna za tworzenie i utrzymanie prawidłowej struktury komórek, a także za kontrolowanie funkcji mięśni, układu oddechowego, czynności serca oraz pracy mózgu związanej z pamięcią. Ponadto bierze udział w regulacji gospodarki lipidowej.
Witamina B5 (kwas pantotenowy)
Kwas pantotenowy, jako koenzym A, bierze udział w przemianach związanych z gospodarką energetyczną w organizmie, m.in. w syntezie kwasów tłuszczowych. Uczestniczy także w syntezie cholesterolu, hormonów sterydowych, witaminy A i D. Ponadto zwiększa wytwarzanie żółci, czerwonych ciałek krwi. Łagodzi również objawy artretyzmu, zapobiega łysieniu i siwieniu włosów. Wzmacnia system odpornościowy i zapobiega skutkom ubocznym leczenia antybiotykami.
Witamina B6 (pirydoksyna)
Witamina B6 odgrywa istotną rolę w przemianach białka (ułatwia jego wchłanianie), witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i tryptofanu (pomaga w jego zamianie na witaminę B3).
Jest niezbędna do produkcji hemoglobiny, ma wpływ na ciśnienie krwi, wpływa na skurcze mięśni (łagodzi nocne skurcze mięśni nóg, cierpnięcie rąk). Wpływa na podnoszenie odporności immunologicznej organizmu i uczestniczy w tworzeniu przeciwciał.
Witamina B7 (biotyna )
Uczestniczy w syntezie m.in. kwasów tłuszczowych. Biotyna ma bardzo ważny wpływ na prawidłowy wzrost i rozwój organizmu, leczy wypryski i procesy zapalne, działa też pozytywnie w przypadku egzemy, zapobiega siwieniu włosów i łysieniu.
Witamina B9 (kwas foliowy)
Kwas foliowy jest niezbędny do syntezy DNA. Jego wytwarzanie warunkuje prawidłowy podział komórek. Kwas foliowy zapobiega defektom wrodzonym, również neurologicznym. Poza tym wspomaga funkcjonowania układu krwiotwórczego (zapobiega anemii), nerwowego oraz odgrywa kluczową rolę w metabolizmie tzw. homocysteiny.
Witamina E
Ma tak silny wpływ na nasz organizm, że została nazwana nieoficjalnie witaminą młodości.
Właściwości
Witamina E jest przede wszystkim przeciwutleniaczem, umożliwia syntezę niektórych lipidów, stymuluje metabolizm mięśni, ma istotny wpływ na krzepnięcie krwi, jest bardzo ważna w zapobieganiu chorobom serca.
Witamina E występuje w :
jajach, maśle, mleku, kiełkach pszenicy, pieczywie razowym, migdałach, orzechach, sałacie.
Niedobory
Zmęczenie,zaburzenia wzrostu, uszkodzenia nerwów, zwiędła skóra, przebarwienia skórne, problemy z płodnością
Witamina A
Właściwości
Witamina A ma wpływ na procesy widzenia, stymuluje rozwój i wzrost kości, jest bardzo ważna we wzmacnianiu żuchwy (zapobiega krzywemu zgryzowi), jest ważna dla funkcjonowania układu pokarmowego i oddechowego
Występowanie:
Witamina A występuje w :
maśle margaryna, żółtko jaja, olejach roślinnych, tłuszczach zwierzęcych
Niedobory:
Kurza ślepota, skłonność do częstych infekcji, łuszczenie i rogowacenie się naskórka.
Najnowsze komentarze