Apsik, apsik, katar, zaczerwienione oczy, zaczerwieniona, swędząca skóra itd. Znasz to? Nie, to gratuluję. Mam nadzieje czytelniku, że uda ci się tego jak najdłużej uniknąć. Niestety coraz więcej ludzi cierpi na różne rodzaje alergii, bo o niej będzie mowa.
Co to jest alergia? Rodzaje alergii
Słowo „alergia” pochodzi z języka greckiego, w którym „allon argon” oznacza „zmieniony, odbiegający od normy sposób reagowania”. Dzisiejsza medyczna definicja alergii to „uczulenie, stan nadwrażliwości organizmu w następstwie działania alergenów”.
Objawy alergii
Pomimo tego, że nadal jest wiele sporów i kontrowersji wobec tego, czym jest a czym nie jest alergia to medycyna udowodniła, że jest wiele charakterystycznych objawów alergii, które wynikają z nadmiernego reagowania układu odpornościowego organizmu. Zaobserwowano, że u większości ludzi cierpiących na alergie występuje następujące symptomy: podwyższony poziom przeciwciała umiejscowionych szczególnie licznie w górnych drogach oddechowych, płucach, jelitach oraz w skórze.
Jest to jeden z licznych mechanizmów, które biorą udział w powstawaniu chorób rozpoznawanych i leczonych, jako alergie. Mechanizmy też jednoznacznie wykazują, że alergia jest spowodowana nieprawidłową reakcją układu odpornościowego na pewne czynniki.
Alergeny, czyli czynniki uczulające
Alergeny to różnorodne czynniki uczulające. Dlatego też alergenem, może być praktycznie każda substancja, z którą organizm ma jakikolwiek kontakt. Może to być substancja wdychana, dotykana, połykana czy wstrzykiwana. W momencie pierwszego kontaktu z daną substancją układ odpornościowy organizmu reaguje wytwarzaniem odpowiednich dla tej substancji przeciwciał. Wtedy jeszcze nie dochodzi do żadnych reakcji. Jednak przy kolejnym spotkaniu alergeny mogą wywołać patologiczne reakcje alergiczne. Tak powstaje mechanizm alergiczny. Alergenami jest bardzo wiele substancji w otaczającym nas środowisku. Najczęstszymi rodzajami alergii są m.in.: sezonowy katar sienny, całoroczny nieżyt nosa, astma, alergie skórne – pokrzywkę a także alergie pokarmowe tzn. uczulenia na pokarmy, Innymi na szczęście dość rzadkimi, choć bardzo niebezpiecznymi rodzajem alergii są uczulenia na jad pszczół, os i szerszeni, którą mogą powodować tzw. wstrząs anafilaktyczny.
Alergia leczenie
Podstawową trudnością w leczeniu alergii jest rozpoznanie substancji prowadzącej do jej objawów. Jest to jednak konieczny warunek rozpoczęcia leczenia tej choroby. Co powoduje alergie można ustalić dzięki badaniom laboratoryjnym oraz testom alergicznym. Do dziś zostało rozpoznanych kilkadziesiąt tysięcy związków mogących wywołać u osób z odpowiednimi predyspozycjami alergię.
Bardzo powszechne i dokuczliwe są tzw. alergeny wziewne, czyli dostające się przez drogi oddechowe. Najczęściej występujące alergeny wziewne to: roztocza, pyłki roślin (drzew, traw czy chwastów), alergeny zwierząt, zarodniki pleśni.
Często spotykanymi są także alergie skórne. Substancjami powodującymi taki rodzaj alergii są: kosmetyki, metale, farby do włosów lub środki czystości. Ich mechanizm działania jest nieco inny niż alergii wziewnych, a objawy kliniczne, tzw. alergii kontaktowej, mogą pojawić się po raz pierwszy nawet po wielu latach stosowania. U niektórych osób występują też alergeny pokarmowe. Najczęstsze występującymi alergenami pokarmowymi są: mleko krowie, białko jajka kurzego, wieprzowina, ryby, wołowina, rozmaite orzechy, seler, czekolada i mąka.
Najnowsze komentarze