Ale pyszne, mniam , mniam, mniam, jeszcze i jeszcze. Znasz to zapewne. A myślisz o tym, co wkładasz do ust? Jak to co może powiesz?. To co lubię. No właśnie. Problem z tym, że to, co lubisz(smakowo) najczęściej nie służy twojemu zdrowiu. Nie jest tajemnicą, że już do dawna(niestety) bardzo trudno dostać naprawdę zdrową żywność. A jaka to jest właściwie zdrowa żywność? Najprostsza odpowiedź to ta, która jest jak najbardziej naturalna tzn. nieprzetworzona i bez sztucznych dodatków(polepszaczy, wzmacniaczy smaku, konserwantów).
Spożywanie takiej żywności jest po prostu bardzo szkodliwe i wcześniej czy później prowadzi do przeróżnych schorzeń(głównie układu pokarmowego). Układ pokarmowy to skomplikowany zespół narządów, które mają swoje role, których wspólnym celem jest dostarczenie i przetworzenie wszystkich niezbędnych składników dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Trudno jednak w jednym, krótkim artykule opisać działania, funkcje, chorzenia i sposobów leczenia układu pokarmowego. Dlatego też dziś zajmę się tylko jednym z organów tego układu. Zajmę się dziś żołądkiem
Budowa i zasada działanie żołądka
Żołądek jest to narząd workowaty, zwykle najszerszy odcinek przewodu pokarmowego. Jest to niejako przejściowy zbiornik i miejsce częściowego trawienia pokarmu. Żołądek na ogół ma pojemność około 1-3 litra. Położony jest w lewym podżebrzu i nadbrzuszu. Łączy się z dalszymi częściami przewodu pokarmowego przez dwa otwory. Przełyk jest wejście do otworu górnego zwanego wpustem. Otworem dolnym jest odźwiernik, który łączony się z dwunastnicą. Największą część żołądka jest, tzw. trzon, który ograniczony jest od góry dnem żołądka. Ponadto w żołądku znajduje się niewielka część wpustowa oraz końcowy przewężony odcinek żołądka, czyli część odźwiernik.
Na ścianie żołądka położona jest otrzewna. Położona ona jest wewnętrznie w błonie śluzowej i błonie podśluzowej. Mechanizm mieszania i przesuwania treści pokarmowej polega na skurczach błony mięśniowej żołądka, która zbudowana jest z 3 warstw mięśni gładkich. Proces trawienie w żołądku zachodzi na skutek działania soku żołądkowego, który jest wytwarzany przez gruczoły żołądkowe. Znajdują się one w błonie śluzowej dna i trzonu. Komórki główne tych gruczołów wytwarzają proenzymy, które są uaktywniane przez enzymy czynne, czyli pepsynę i podpuszczkę. Natomiast komórki okładzinowe tych gruczołów produkują kwas solny.
Żołądek jak każdy narząd pod wpływem przeróżny czynników zapadają na różne dolegliwości i schorzenia. Najczęściej występującymi schorzeniami żołądka są: Nerwica żołądka, zapalenie, nadżerki i owrzodzenia, nowotwory.
Nie będę omawiał tutaj szczegółowych objawów i sposobów leczenia tych schorzeń, ponieważ jest to specjalistyczna wiedza medyczna, która jest w kompetencjach lekarzy odpowiednich specjalności. Podam tutaj tylko pewne ogólne wskazówki, których przestrzegania z pewnością przyczyni się do dobrego zdrowia żołądka oraz całego przewodu pokarmowego.
Podstawą prawidłowej higieny układu pokarmowego jest racjonalna dieta. Istnieje bardzo różnych diet, które jednak maja pewne bardzo punkty wspólne.
- Odżywiaj się wyłącznie produktami naturalnymi (nieprzetworzonymi)
- Jedz wyłącznie produkty świeże. Unikaj mrożonek, konserw, wędlin paczkowanych, nie gromadź dużych zapasów żywności. Nigdy nie spożywaj żadnej żywności po terminie jej ważności. Jeśli masz wątpliwości czy żywność nadaje się do spożycia to lepiej ją wyrzuć.
- Pozywaj pokarmy powoli, starannie przeżuwając każdy kęs. Pij powoli. Stosuj się do pewnej starej mądrej maksymy – pij jedzenie, gryź picie.
- Nigdy się nie przejadaj.
- Jedz regularnie, 5-6 posiłków dziennie, ale małe porcje.
- Nie jedz nigdy zimnych czy gorących posiłków. Mają być ciepłe, ale nie takie byś musiał dmuchać.
- Nie przesadzać z ostrymi przyprawami.
- Pij czystą wodę, najlepiej przegotowaną lub wody mineralne niegazowane.
- Nie jedz słodyczy, rafinowanego cukru, soli. Zdecydowanie bardziej jest szkodliwy rafinowany cukier niż sól, ale jej nadmiar też bardzo szkodzi wywołując Np. nadciśnienie.
- Nie pal tytoniu. Nie pij mocnej kawy, herbaty, alkoholu.
To są ogólne wskazówki, które się zmienić w zależności od określonego schorzenia żołądka lub innego organu układu pokarmowego. I tak np. na ogół są bardzo polecane surowe warzywa i owoce, lecz nie dotyczy to m.in. takich schorzeń jak wrzody żołądka czy zapalenie żołądka. Wtedy na jakiś czas należy spożywać niemal wyłącznie warzywa i owoce gotowane.
Najnowsze komentarze