Mniam , mniam , ale pycha, jeszcze, jeszcze……Czy spotkałeś się z taką sytuacją ? Założę się, że tak. Być może nawet sam tak nieraz robiłeś. Czy myślałeś wtedy o skutkach? Pewnie nie. W tym właśnie problem. Bardzo wielu ludzi jedząc nie zastanawia się, co wkłada do ust.
Tymczasem powszechnie jest znane powiedzenie, że „jesteś tym, co jesz”. I jest to w dużej mierze prawda.
Niestety czy komuś się to podoba czy nie, ale nie żyjemy po to by jeść, ale jemy po to by żyć. Oznacza to, że pokarmy, które spożywamy muszą dostarczać naszemu organizmowi wszystkiego, czego potrzebuje i to bez względu czy nam to smakuje czy nie.
Tymczasem wielu ludzi jedząc kieruje się niemal wyłącznie czy im to smakuje czy nie zważając na skutki zdrowotne tego, co wkładają do ust. Poza składnikami odżywczymi pokarmów takimi jak: białko, makro i mikroelementy, witaminy, błonnik itd., musimy dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość kalorii.
Ilość kalorii dostarczana organizmowi w pożywieniu powinna być odpowiednia do jego zapotrzebowania. Zależy to od płci, rasy, trybu życia wieku oraz aktualnego stanu zdrowia. Niestety większość ludzi jedząc zupełnie o tym nie myśli. Po pewnym czasie taka sytuacja kończy się nadwagą lub otyłością. Nadwagą nazywamy wskaźnik BMI między 25 a 30 lub inaczej nadmierne nagromadzenie tkanki tłuszczowej do masy ciała w stopniu umiarkowanym. Z kolei otyłością nazywamy nadmiar tkanki tłuszczowej w stosunku do masy ciała w stopniu zaawansowanym (waga przekracza 30 kg ponad normę)
Prawidłową wagę ciała oblicza za pomocą tzw. BMI (Body Mass Index), czyli kalkulator wagi.
Aktualną masę ciała oblicza się dzieląc wagę w kg przez wzrost do kwadratu. Można także skorzystać z gotowych kalkulatorów BMI na Internecie.
Co sprzyja nadwadze i otyłości?
1. Nieprawidłowa dieta. Zbyt dużo spożywanych kalorii w stosunku do potrzeb organizmu. Za dużo słodyczy, tłuszczów zwierzęcych, rafinowanego cukru. Spożywanie zbyt wielu potraw zamorzonych i pieczonych. Podjadanie miedzy posiłkami.
2. Brak aktywności fizycznej.
3. Nawykowe podjadanie miedzy posiłkami. Często jest to spowodowane np. chęcią poprawienia nastroju.
4. Spożywanie zbyt duży objętościowo posiłków. Powoduje to rozciąganie się żołądka, co skutkuje wzrostem apetytu.
5. Choroby. Cukrzyca, układu trawiennego głównie żołądka i trzustki.
Jak zapobiegać nadwadze?
1. Racjonalna dieta, która się składa z dużej ilości warzyw i owoców, chudego nabiału, ciemnego pieczywa z grubego przemiału, chude mięso(głownie drób), kasze, ryby itd.
Należy zrezygnować ze słodyczy, rafinowanego cukru, makaronów, tłustych mięs(głównie wieprzowiny), ograniczyć smażenie i pieczenie a w zamian przyrządzać potrawy gotowane, duszone i pieczone w rękawie.
2. Zaleca się regularną aktywność fizyczną w przeróżnych formach(bieganie, marszobiegi, gimnastyka, aerobic).
Jeśli powyższe sposoby są nieskuteczne warto zgłosić się do lekarza celem konsultacji, przeprowadzenia odpowiednich badań oraz ewentualnej kuracji
Najnowsze komentarze