Wrogowie Czy Przyjaciele?

Z czym kojarzą się wam bakterie? Pewnie z mikroskopijnymi prymitywnymi organizmami, które powodują przeróżne choroby? Częściowo to słuszne skojarzenie. Jednak istnieje w przyrodzie oraz w ludzkim organizmie wiele bardzo pożytecznych bakterii, które spełniają ważne funkcje. Są nawet takie, które są dla nas ludzi niezbędne.

Typowym przykładem dobroczynnych bakterii jest tzw. mikroflora jelitowa. Do głównych zadań mikroflory jelitowej należą:

• Wspomaganie procesu trawienia
• Produkcja witamin (z grupy B i K)
• Konkurencja z mikroorganizmami chorobotwórczymi
• Stymulacja komórek układu immunologicznego
• Neutralizacja toksyn i innych substancji potencjalnie szkodliwych
• Hamowanie stanu zapalnego
• Uszczelnianie bariery jelitowej

Niestety aktualnie jest wiele czynników, które wpływają na zaburzenia mikroflory jelitowej:

Takimi destrukcyjnymi czynnikami są m.in. :

• Antybiotyki, zwłaszcza nagminnie stosowane
• Niezdrowa, wysokoprzetworzona żywność
• Niehigieniczny tryb życia
• Interwencje medyczne (terapie i zabiegi w obrębie przewodu pokarmowego)
• Długotrwały stres
• Używki
• Niektóre leki (np. niesteroidowe leki przeciwzapalne)

Aby wspomagać pracę mikroflory jelitowej należy dbać głównie o zdrowy tryb życia, odżywać się jak najwięcej naturalną żywnością oraz przyjmować różne probiotyki( nie tylko w czasie, ale i po antybiotykoterapii)
To był przykład typowych dobroczynnych bakterii. Istnieją też takie, którą w zależności od różnych czynników są dobroczynne lub chorobotwórcze.

Escherichia coli

Escherichia coli, czyli pałeczka okrężnicy, to typ bakterii naturalnie występująca w jelicie grubym człowieka oraz zwierząt stałocieplnych. Spełnia tam ważne zadania i jest niezwykle pożyteczna. E. coli uczestniczy w procesach rozkładu pokarmu, a także w produkcji witamin z grupy B oraz witaminy K.

Tak długo jak Escherichia coli bytuje w układzie pokarmowym nie zagraża naszemu zdrowiu. Jeśli jednak bakterie przedostaną się w inne miejsca, to mogą wywołać różne dolegliwości i choroby. Głównie wywołują zatrucia pokarmowe. Objawy zakażenia Escherichia coli w przypadku zatruć pokarmowych to:: wymioty, biegunka, bóle głowy osłabienie, niewielka gorączka, krwawe stolce.
Pałeczki okrężnicy dość często dostają się do układu moczowego, gdzie wywołują stany zapalne pęcherza oraz nerek. Pałeczka okrężnicy może też wywołać stany zapalne w drogach rodnych. Mogą być one niebezpieczne ze względu na ryzyko wystąpienia przedwczesnego porodu oraz obumarcia płodu.

Występowanie bakterii

Bakterie Escherichia coli można spotkać praktycznie wszędzie. Razem z różnymi z zanieczyszczeniami trafiają do gleby i wody gdzie stają się źródłem zakażenia. Escherichia coli często występuje w wodzie oraz na świeżych warzywach, które rosły w zanieczyszczonym zarazkami gruncie. Niestety najczęściej jednak bakterie E. coli przenosimy sami np. brudnymi rękami dotykając poręczy, klamek i w ten sposób „sprzedajmy” sobie nawzajem bakterie. Przez brudne ręce bakterie błyskawicznie przenoszą się w okolice ust, a stamtąd do wnętrza organizmu.

Leczenie zatruć – Escherichia coli

Pacjentom, którzy zarażą się Escherichia coli zaleca się przede wszystkim uzupełnianie płynów elektrolitów. Podaje się także antybiotyki takie jak: penicylina, tetracyklina czy cefalosporyny.

Jak można się ustrzec zakażeniom przez bakterie?

Niestety nie istnieje idealny sposób na ustrzeżenie się chorobom wywoływanymi przez bakterie. Dwie najskuteczniejsze sposoby to : higiena i dobra kondycja układu immunologicznego.
Należy bezwzględnie zadbać o zachowanie zasad higieny. Przede wszystkim myć ręce ciepłą wodą i mydłem przez 20 sekund. Pamiętać o czyszczeniu dokładnie toalety i dbać o czystość w kuchni. Szczególnie zadbać o oddzielenie surowej żywności od gotowej do spożycia, (używanie oddzielnych desek do mięsa i innych produktów) oraz pedantyczne mycie wszystkich powierzchni używanych do przygotowywania potraw.
Dbanie o dobrą kondycje układu immunologiczne to przede wszystkim racjonalna dieta, dużo ruchu na świeżym powietrzu, unikanie stresu, nie nadużywanie leków (głównie antybiotyków) oraz używanie probiotyków w czasie antybiotykoterapii i po jej zakończeniu minimum przez tydzień.

Leave a Comment